Magas vérnyomás fajtái

A magas vérnyomást általában egyféle betegségként kezeljük, azonban ennek az egy betegségnek számos megjelenési formája lehet.

Attól függően, hogy a magas vérnyomás hol és mikor jelentkezik, megkülönböztethetünk különböző fajtákat.

  • pulmonális hipertónia
  • izolált szisztolés hipertónia
  • izolált diasztolés hipertónia
  • ingadozó vérnyomás
  • esti magas vérnyomás
  • reggeli magas vérnyomás

Lássuk ezeket sorban!

Pulmonális hipertónia

A pulmonális hipertónia egy olyan magas vérnyomásbetegség, amely során a megnövekedett vérnyomás a tüdő artériáiban és a szív jobb oldalán jelentkezik.

A pulmonális hipertóniának van egy olyan fajtája is, amely a tüdő kis verőereiben, az arteriolákban jelentkezik és a kapillárisok beszűkülését, elzáródását vagy roncsolódását okozhatja. Ez megnehezíti a vér megfelelő átfolyását a tüdőn és növeli a tüdő artériáinak vérnyomását.

Ahogy a vérnyomás egyre nő, úgy a szív jobb kamrájának erősebben kell dolgozni ahhoz, hogy a tüdőn keresztül elegendő vért tudjon pumpálni. Idővel emiatt a szívizmok meggyengülhetnek, ami szívelégtelenséghez vezethet.

A pulmonális hipertónia bizonyos fajtái igen komolyak, idővel súlyosbodnak és akár halálosak is lehetnek.

Annak ellenére, hogy a betegség bizonyos fajtáit nem lehet gyógyítani, a kezelés sokat tud segíteni a tünetek enyhítésében és az életminőség növelésében.

A betegség mindenképpen kezelésre szorul. Rendelőnkben a kivizsgálást és a kezelést angiológus vagy kardiológus szakorvos végzi.

Izolált szisztolés hipertónia

Az egészséges vérnyomás értéke 120 Hgmm szisztolés és 80 Hgmm diasztolés vérnyomás.

Abban az esetben, ha a szisztolés vérnyomás 130 fölött van és emellett a diasztolés vérnyomás 80 alatti értéket mutat, izolált szisztolés hipertóniáról beszélhetünk.

Idősebb emberek körében ez a fajta magas vérnyomás a leggyakoribb és a sima hipertóniával azonos kezelésre szorul.

Izolált diasztolés hipertónia

Izolált diasztolés hipertóniáról akkor beszélhetünk, ha a diasztolés vérnyomás 90 Hgmm felett és a szisztolés vérnyomás 140 alatt van.

Diasztolés magas vérnyomás esetén nő a valószínűsége a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának, különösen az 50 évnél fiatalabb páciensek esetében.

A tüneteket nem szabad elhanyagolni, azok kezelését szakorvosra kell bízni. Rendelőnkben az ilyen jellegű szakrendelést angiológus szakorvos végzi.

Ingadozó vérnyomás

A vérnyomásértékeknek általában viszonylag egyenletesnek kell lenniük. Ha rendszeresen a nagyon magas és az alacsony értékek között váltakozik a vérnyomás, többféle kellemetlen szövődmény alakulhat ki.

Egy nap folyamán a vérnyomás valamennyit váltakozik. Abban az esetben, ha ez a változás a kiugróan magas és a kiugróan alacsony értékek között jelentkezik, megfigyelésre és kezelésre szorulhat.

Az életmódváltás és bizonyos gyógyszerek is segíthetnek a kezelésben. Ezt angiológus szakorvos írja elő.

Fontos, hogy ingadozás esetén rendszeresen mérjük vérnyomásunkat, mivel a rendszeres mérések segítségével feltérképezhető a jelenség oka.

Esti magas vérnyomás

Általánosan a vérnyomás éjjel alvás közben alacsonyabb, mint napközben. A nap folyamán a vérnyomás folyamatosan nő egészen délutánig, majd késő délután és este már csökken.

Az esti magas vérnyomás emiatt a kialakuló hipertónia jele lehet.

Amennyiben egy-két alkalommal este magas vérnyomásértéket mér, érdemes 1-2 hétig minden este megmérni a vérnyomást. Ha tartósak az esti magasabb értékek, ajánlott angiológus vagy kardiológus szakorvoshoz fordulni, aki segíthet a probléma kivizsgálásában és kezelésében.

Reggeli magas vérnyomás

Reggelente ébredés után még általában alacsonyabb a vérnyomás, mint a nap folyamán. Előfordulhat, hogy egy-egy nap reggel magasabb a vérnyomás, amelynek az étrend, alkoholfogyasztás, a mozgás és általánosan az aktuális fizikai állapot lehet az oka.

Ilyenkor nem kell megijedni, 1-2 héten keresztül rendszeresen meg kell mérni reggelente a vérnyomást.

Ha tartósan magasak az értékek keressen fel angiológus vagy kardiológus szakorvost, aki tud segíteni a megfelelő kezelés kialakításában.

Az orvosi gyógyszeres kezelés mellett az életmódbeli változtatások is sokat segíthetnek a reggeli magas vérnyomás csökkentésében.

Forrás: 27sello.hu

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a szivhang.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy 👍 "Tetszik"-et.