Tünetek

A magas vérnyomást csendes gyilkosnak is nevezik, hiszen sokáig egyáltalán nem okoz tüneteket. Amikor viszont szokatlan dolgokat kezdünk tapasztalni, nagyon fontos időben cselekedni, hiszen ha ezt nem tesszük, komoly szervi károsodásokat is okozhat. Az egyik biztos mód, ha orvosunkkal rendszeresen ellenőriztetjük a vérnyomásunkat, de vannak egyéb kisebb jelek is, amelyekre mindenképp oka kell figyelnünk.

Első tünetek

A kezdeti tünetek közé tartozik a reggeli fejfájás, illetve a tompa tarkótáji vagy halántéktáji lüktetés, amely lehajlásnál erősödik. Megjelenhet még szédülés, fáradékonyság, koncentrációs nehézségek és az egyensúly érzékünk romlása. Mellkasi tünetek is jelentkezhetnek, pl. tompa mellkasi nyomás vagy szapora szívverés. Tapasztalhatunk ok nélküli izzadást vagy átmeneti látászavart is.

Fontos megérteni, hogy a tünetek még akkor sem jelentkeznek feltétlenül, ha a vérnyomásunk már veszélyesen magas. A szervi károsodás azonban ilyenkor is bekövetkezik, ekkor ennek a károsodásnak a tüneteit kezdjük tapasztalni.

A magas vérnyomás jellegzetesen először a szemfenéki érrendszert érinti. Ekkor alakulhat ki az oedemásodás, azaz a szemfenéki képen az erek elváltozása. Ez az egyetlen olyan érhálózat a szervezetben, amely az egész érrendszer állapotára enged következtetni.

Szívbetegség is kialakulhat a szív- és érrendszeri károsodás következtében, ennek tünetei lehetnek a terhelésre jelentkező nehézlégzés vagy a gyakori éjszakai vizeletürítés. A legsúlyosabb következményként tartjuk nyilván a stroke-ot, de a szívinfarktus kialakulásának kockázatát is növeli.

Mint minden betegségnél, itt is nagyon fontos a megelőzés, ennek pedig legbiztosabb módja az otthoni vagy a rendelőkben elvégeztethető vérnyomásmérés.