Vérnyomás szabályozása

Vérnyomást a keringési rendszerben a vérnek az erek falára fejtett nyomását értjük. A vérnyomás alatt általánosságban a nagy artériákban mérhető nyomásra gondolunk.

A felnőtt ember vérnyomásértékei a következők lehetnek:

A nyugalomban mérhető vérnyomás változása az életkorral:

1 éves korban — 95/65 Hgmm
6—9 éves korban — 100/65 Hgmm
Felnőttkorban — 110/65 — 140/90 Hgmm

Ha magas a vérnyomásunk, akkor olyan rizikófaktorok állhatnak fent, mint például az agyinfarktus és az agyvérzés. Magasvérnyomás betegségről viszont akkor beszélünk, ha legalább három alkalommal, nyugalmi állapotban a vérnyomás 140/90 Hgmm felett van. Ekkor további vizsgálatokra, valamint rendszeres mérésre van szükség.

Hogyan mérjük meg a vérnyomásunkat?

1. Először is, a mérés előtt üljünk 5 percig nyugodtan.

2. A mérést megelőző egy órában próbáljuk meg kerülni a dohányzást és a koffeintartalmú italok fogyasztását!

3. Ürítsük ki hólyagunkat vérnyomásmérés előtt, hiszen az erős vizelési inger miatt akár fals, magas vérnyomást kaphatunk.

4. Ha felkaros készüléket használunk, akkor helyezzük a felkarra a mandzsettáját, körülbelül a szívünkkel egymagasságban, bal oldalon. Csuklós vérnyomásmérőt is használhatunk. Ennek előnye, hogy kisebbek, mint a felkaros mérők, valamint túlsúlyos egyének is használhatják, hisz a túlsúly kevésbé van hatással a csukló átmérőjére. A legfontosabb probléma a csukló szívhez viszonyított elhelyezkedése, ezért ügyelni kell arra, hogy a szívvel megegyező magasságba emeljük, különben a hidrosztatikai nyomás 20-30 higanymilliméterrel is meghamisíthatja a mérést.

5. Mérés alatt ne mozogjunk, ne beszéljünk!

6. Mérjünk újra és várjunk legalább 1 percet! Mérjük rendszeresen a vérnyomásunkat és jegyezzük is fel. Ha tehetjük, akkor mindig azonos időpontba, így pontosabb eredményt kaphatunk. Ennek alapján fogja megállapítani az orvos, hogy szükség van-e további mérésre vagy kezelésre.

Természetes módszerekkel is próbálkozhatunk a magas vérnyomás szabályozására, azonban van, amikor már gyógyszeres kezelésre van szükség.

Nézzük először a természetes módszereket!

Az egészséges életmódnak itt is nagyon nagy szerepe van.

Először is próbáljuk meg felkeresni azokat a tényezőket az életünkben, amelyek esetlegesen emelhetik a vérnyomásunkat. Nagyon sokan túlhajszoltak, fáradtak, állandóan rohannak, magánéleti és munkahelyi gondokkal küzdenek. Ezek hatalmas stressz faktorok lehetnek, amelyek növelhetik a vérnyomásunkat. Próbáljuk meg ezeket kiiktatni, hiszen az állandó idegeskedéssel nem oldódnak meg a problémáink. Sőt…

Mindezek mellett ügyeljünk az egészséges étkezésre. Iktassuk ki az étrendünkből az édességeket, a feldolgozott élelmiszereket és a mesterséges adalékanyagokat! Próbáljuk meg elhagyni a koffeintartalmú italok fogyasztását is. Fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt! A mediterrán étrend lehet a legjobb választás, ha valaki el akar indulni az egészséges életmód útján.

Kutatások szerint az olajfelevél-kivonat, valamint a zellermagkivonat és a fokhagyma is segíthet a vérnyomás stabilizálásban.

Mindemelett ügyeljünk a rendszeres mozgásra és az aktív életmódra is! A mozgás ugyanis erősíti a szívet és csökkenti az artériákra nehezedő nyomást. Már pár perces napi séta is csodákat tehet az egészségünk érdekében.

Professzionális módszerek:

A mai orvostechnikának köszönhetően rengeteg módszer áll rendelkezésünkre, amelynek segítségével sikeresen csökkenthető a magas vérnyomás. Először azonban több orvosi vizsgálatra is szükség lehet. Az egyik leggyakoribb a 24 órás vérnyomásmérés, amely számos kérdést tisztázhat és elősegíti a megfelelő terápia felírását. De megoldást jelenthet még a terheléses EKG, a hasi ultrahang, nyaki ultrahang, valamint egyéb vizsgálatok is! Ha sokszor tapasztal reggeli fejfájást, tarkótáji nyomást, gyengeséget és koncentrációs zavart akkor érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni, hogy az esetleges tüneteket feltárják és a kezelést megkezdjék! Amennyiben az életmód-kezelés önmagában nem elegendő, vagy nagyon magas vérnyomástól szenved renin-angiotenzin rendszerre ható gyógyszereket, béteblokkolóket és vízhajtókat szoktak javasolni. Ennek megfelelő szedéséről mindig egyeztessen orvosával és haladéktalanul kövesse az utasításokat!